Røde kors: Fra frivillig til historiefortæller
Hvordan fortæller man historier, der både rører og overbeviser? Det spørgsmål stod Røde Kors med, da de ønskede at klæde deres frivillige på til at formidle organisationens arbejde med større gennemslagskraft.
Sammen har vi udviklet et praksisnært forløb, hvor de frivillige blev trænet i at finde, forme og formidle fortællinger fra virkeligheden. Fortællinger, der engagerer både publikum og potentielle støtter.
Udfordringen
Røde Kors havde et stærkt ønske:
At give deres frivillige stærkere stemmer med retoriske værktøjer. De frivillige har førstehåndskendskab til de utallige mennesker og skæbner, Røde Kors som hjælper hver eneste – men de manglede konkrete redskaber til at dele historierne, så de skabte resonans i foredragssale, på gadehjørner og i lokale medier.
Løsningen
Vi udviklede et intensivt formidlingsforløb, hvor deltagerne blev klædt på med både teori og træning:
1. Kursus i strategisk storytelling
Gennem øvelser, teori og oplæg lærte deltagerne, hvordan de kan opbygge en fortælling med dramaturgisk greb, relevans og retning. De arbejdede med deres egne historier og fik feedback undervejs.
2. Øvelse i stemme og fremtræden
Vi kombinerede indhold med performance – og trænede stemmeføring, kropssprog og tilstedeværelse, så fortællingerne ikke kun blev hørt, men også mærket.
3. PowerPoint som visuel støtte – ikke sovepude
Mange af de frivillige brugte slides som støtte i deres oplæg. Vi trænede dem i at bruge PowerPoint retorisk som en aktiv medspiller i formidlingen, ikke som manuskript. Fokus var på visuelle greb, billedvalg og samspillet mellem tale og slide.
Resultatet
Efter forløbet står de frivillige stærkere som formidlere af Røde Kors’ arbejde. De bruger deres egne oplevelser aktivt i oplæg og præsentationer – med større gennemslagskraft, tydeligere pointer og visuelle virkemidler, der underbygger deres fortælling. Nu fortæller de ikke bare om Røde Kors – men får publikum til at mærke, hvorfor det betyder noget.