29 årige Jon Favreau er taleskriver og manden bag formuleringen “Yes We Can”. Hans nære samarbejde med Barack Obama har været med til at gøre ham til en veritabel stjerne i USA

I mange år har det ellers været en almindeligt kendt hemmelighed, at mange politikere får hjælp til at skrive deres taler. Taleskriveren selv har almindeligvis arbejdet i kulissen, i behørig afstand fra talerstolens spotlight. Jovist, der har været navne, der er blevet kendte – et eksempel er Ted Sorenseon, John F. Kennedys taleskriver med danske aner – men de har været undtagelser, der bekræftede reglen.

Sådan er det ikke længere. Svenska Dagbladets netavis, SvD.se, skriver 19. august om taleskriveres nye kendis-status i Sverige og USA.

Også i Danmark er det blevet mere almindeligt, at manden m/k bag manuskriptet selv træder frem og fortæller om kunsten at forberede en god tale. På Logograf, Rhetors årlige konference for taleskrivere, har vi haft besøg af to af dem: Michael Kristiansen og Kristian Madsen.

Michael Kristiansen, der kommenterer politik på bl.a. TV2 News’ Mogensen & Kristiansen, var med til at skrive Anders Fogh Rasmussens taler i begyndelsen af Foghs regeringstid. På Logograf 2007 fortalte han om, hvorfor Fogh prioriterede talerne meget højt.

Kristian Madsen, der kommenterer politik i sin blog på Politiken, har været med til at skrive taler for blandt andre socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt. På Logograf 2009 havde han selv ordet., bl.a. om et eksempel på, hvordan han lod sig inspirere af Hans Jensens egne formuleringer, da han skrev taler til den tidligere LO-formand.