14. december 2015

3. advent: Lad metaforregn nære din virksomheds kultur

Rhetors Logograf-adventskalender 2015: Den 10. november 2015 løb årets Logograf-konference af stablen. I år handlede konferencen om talen som ledelsesredskab. Du skal ikke snydes for nogle af de vigtigste pointer og råd. Derfor har vi pakket dem og lavet en adventskalender. I løbet af december får du fire gode tips  om ledelseskommunikation.

Mikal Hallstrup er medgrundlægger og visionær chef i den strategiske designvirksomhed Designit, som arbejder med design, strategi og teknologi for en række forskellige organisationer verden over, bl.a. Audi, IKEA, Cisco og Oslo Universitetshospital. Virksomheden er en af verdens største i sit felt og kom hen over sommeren i mediernes søgelys, da virksomheden blev solgt til den indiske IT-gigant Wipro. Ved Logograf 2015 delte han sin begejstring for ord, og vi har udvalgt et vigtigt råd fra hans oplæg, bundet en sløjfe om og sender dem her til dig som din talegave til 3. advent:

Ord er fundamentet for Hallstrups virksomhed, og ved Logograf 2015 indviede han deltagerne i sin begejstring for det talte ord. Han har implanteret metaforer i virksomheden, som ikke blot beskytter den kreative tænkning, men tjener som bærende element i forhold til både kultur og i forhold til at indgå vigtige aftaler. Den rigtige metafor, der opfattes ens af alle parter i aftalen, kan spare en masse tid og besvær med mange siders kontrakt.

Da Designit og Wipro skulle fusionere i sommeren 2015, var det vigtigt for alle involverede at bevare Designits kultur og ånd; at undgå ‘bamsekrammet’, hvor den store bjørn i ren og skær ekstase over sin nye kammerat kommer til at klemme luften ud af ham. Ledelsen var altså enige om retningen. Men hvad så? Hvordan skulle man sikre, at den lille virksomhed fortsat fik et liv i den store? Svaret var enkelt – at finde den rigtige metafor, der skulle forme den måde, man talte om udfordringen på.

Ledelsen lagde ud med, at man havde brug for en firewall som værn rundt om Designit. Men billedet var for negativt ladet. For der er ikke noget, der slipper igennem en væg af flammer. I stedet kom man frem til, at man var nødt til at tænke det som en membran; en tynd hinde, der beskytter mod udefrakommende trusler, men lader de uskadelige og gode ting passere.

Membranmetaforen har ifølge Hallstrup gjort alle processer i fusionen lettere, fordi billedet er så nemt at forstå. I Wipro har man fået en forståelse af, at man ikke bare kan hive og flå i sin nye legekammerat, hvis alle skal vinde.Hos Rhetor holder vi kurser, så du kan blive skarpere – til at lede og til at holde taler, oplæg og præsentationer. Klik her for at læse om vores åbne kurser. Husk, at du hele december kan spare 10 %, hvis du bestiller et åbent kursus inden d. 31/12 2015. Husk at skrive ‘Talegave’ i feltet ‘Hvor kender du os fra?’ for at opnå din rabat.