2. december 2012

En deltager rapporterer: Logograf 2012 – Talen som strategisk værktøj

Af Carsten Hjort, vært på The Hub Copenhagen og deltager på Logograf 2012

Med både Bertel Haarder og tidligere taleskriver for Bill Clinton, amerikanske Vinca LaFleur, på talerlisten var det ikke nogen overraskelse, at Logograf 2012, Rhetors konference om taleskrivning d. 13. november, var velbesøgt. Som dagen skred frem blev det ganske tydeligt, at resten af dagens talere også var valgt med stor omhu.

Herlighederne blev blæst i gang af Rhetors administrerende direktør Kell Jarner Rasmussen, der med små anekdoter, humor og varme fik gjort forsamlingen klart, at de trygt kunne overlade dagens rytme og forløb i hans hænder. Med dagens første eksempel på en formfuldendt tale blev vi informeret, underholdt og på bedste vis forberedt til at modtage og værdsætte dagens program.

Bertel Haarders på en gang professionelle og personlige stil er velkendt fra skærmen, og han leverede varen uden tøven og med veloplagt energi over for det opmærksomme publikum. Vi fik skarpe formaninger om at undgå umotiverede, tematiske gentagelser i et talemanuskript og påmindelser om at bruge korte sætninger og appellere til tilhørernes følelser. Med understregningen af vigtigheden af følelsesappeller fik han ubevidst introduceret dagens næste taler og forskellen på den amerikanske og danske tale.

Amerikanske Vinca LaFleurs primære kvalifikation er nok at skrive taler, men rollen som dagens store udenlandske stjerne udfyldte hun helt uden problemer. Udover at indtage rummet så man fik indtryk af, at der pludselig var blevet sat en ekstra spot på talerstolen, leverede hun en perfekt tale. Hun var både sjov og personlig. Skiftede frit mellem fagligt relevante pointer, egne historier og tog publikum igennem et bredt spekter af følelser. Vi fik lov til at nyde en detaljeret beskrivelse af  hendes overraskende vej til det Hvide Hus, og hendes malende beskrivelser af Bill Clintons Europaturne i 1997 gav fornemmelse af at have været med. Endelig var det med en fornøjelig, faglig stolthed hun argumenterede for, at en velskrevet tale både kan skabe direkte ny politik og forandre verden. Særligt når det er den siddende amerikanske præsident, der leverer ens taler!

Antallet af spørgsmål til Vinca LaFleur gav en tydelig indikation af, at vi gerne havde set, at hun blev på talerstolen hele dagen. Ved hvert eneste spørgsmål lykkedes det Vinca LaFleur at dele en lille rigdom af detaljer med spørgeren, så vi publikummer aldrig følte os spist af med mindre end den fulde historie.

Efter en tæt pakket formiddag kunne Rhetor nærmest have sendt os glade hjem allerede, og det må have været ganske svært at hitte på, hvem der kunne overtage stolen. Ideen med at bringe en stærk faglig kapacitet ind virker som den helt rigtige vej at gå. En gennemgang og lang gengivelse af statsministerens åbningstale var dog måske lige tørt nok. Retoriklektor Marie Lund Klujeffs indlæg formåede nok at uddanne os, men nogen særlig fornøjelse var det ikke.

Efter en kort frokost hvor man lige kunne presse en lille smule netværksdannelse ind, fik vi til gengæld god underholdning. 10 udvalgte konferencedeltagere og talere var inviteret til at træde op på talerstolen og præsentere hver deres gode råd til taleskriveren. En vox-pop og 10-trins peptalk i ét var lige hvad vi trængte til med maven fuld af mad.

Skulle man kritisere formiddagens program kunne man sige, at vi måske var blevet lidt overtrumfet, da de flærreste af os trods alt opnår at turnere verden rundt med en præsident. Igen havde Rhetor imidlertid helt styr på at klæde os ordentligt og balanceret på. Antropolog og taleskriver Rune Kier fik bragt taleskrivningen tilbage til Danmark og ned i øjenhøjde. Med et meget konkret eksempel fra Brasiliens fattige, fik vi forstået at den gode underholdende tale kan skabes omkring hvilket som helst emne. Tricket er bare at forstå dit publikum, så du kan ”ramme, rumme og rykke” dem.

Dagens to sidste talere Katja Dahlberg, personlig taleskriver for ministeren i Klima-, Energi- og bygningsministeriet og borgmester i Herlev Kommune Thomas Gyldal Petersen fyldte billedet helt ud og efterlod i hvert fald denne deltager med et fyldt katalog af gode råd og ideer, samt masser ny inspiration til både at skrive og holde taler.