Indtryk fra ‘Logograf 2014: Kunsten at huske — en tale’
Hjernen og hukommelsen var i fokus da Rhetor d. 11. november 2014 åbnede dørene til Vartovs Store sal og bød indenfor til årets konference for talere og taleskrivere. Her får du et lille indtryk af dagen, samt et par af de vigtigste pointer som du kan bruge, hvis du gerne vil arbejde med det felt man i retorikken kalder memoria.
Emnet blev belyst fra flere forskellige leder og kanter, og programmet bød på alt fra en hjerneforsker til en skuespiller og gav et indblik i verdens, måske, ældste studiemetode.
Hjerneforsker Peter Lund Madsen fortalte om, hvordan hukommelsen havde udviklet sig evolutionshistorisk, og hvordan menneskets hjerne adskiller sig fra vores evolutionære fætre og kusiner som guldfisk og fasaner. Sidst men ikke mindst fortalte han, hvorfor det er godt at fortælle historier, og hvorfor man, udfra et neurovidenskabeligt synspunkt, ikke udelukkende bør argumentere med kolde facts – så er der simpelthen ingen, der husker det. Se ham forklare det i videoen nedenfor.
Retoriker Christian Nicholas Eversbusch gav en smagsprøve på verdens ældste memoteknik – en teknik bygget på den visuelle hukommelse. Eversbusch viste, hvordan man ved hjælp af ét enkelt billede kan indfange og memorere hele pensum til en filosofieksamen i logik. Tricket er at sætte billeder på begreberne. Nedenfor kan du se det billede som Christian fortalte om.
Skuespiller Christian Steffensen gav os et indblik i sit personlige arbejde med memorering af tekster. Han fortalte, at der ikke findes lette veje, når en skuespiller skal kunne sin tekst, men at der i høj grad er forskel på, hvor let en tekst er at huske. Tekster med rytme og melodi er langt lettere at genkalde sig, og så gav han ét råd til tilhørerne; vær velforberedt på din tekst, men ikke for bundet af de præcise formuleringer, særligt ikke når det drejer sig om taler, for så bliver det for kunstigt.
Fredrik Söderquist, retoriker og ekspert i svensk politik viste, hvordan det at skabe identifikation, var afgørende for at sætte dagsordenen under det svenske valg i 2014. Söderquist viste, hvordan den nu afgående statsminister Fredrik Reinfeldt på opfindsom vis, fik spredt sine politiske argumenter ud over det svenske medielandskab. I videoen nedenfor kan du se, hvordan Reinfeldt benytter en rekvisit for at brænde igennem; både hos publikum og gennem skærmen.
Retoriker Kell Jarner Rasmussen fortalte om hukommelsesknager; en håndfuld greb som taleren kan bruge for at klargøre sine budskaber og gøre dem lette at huske. Taleren kan for eksempel fortælle en historie, lave en analogi, eller som vi skal se i klippet nedenfor, skrue op for kontrasten. I klippet kan du se årets vinder af Nobels Fredspris Malala Yousafzai holde en kontrastfyldt tale, og høre Kell forklare, hvorfor det virker.
Mere retorik
Her kan du læse et tidligere indlæg om hvordan du får dit budskab til at hænge fast
Interesseret i et grundkursus i retorik? Læs mere kurset ‘Den retoriske værktøjskasse’
Lær hvordan du skriver taler, der bliver husket. Læs om taleskrivningskurset ‘Skriv til øret’