29. januar 2016

En imitatioværdig leder

Kampen om at blive leder for landet med Stars and Stripes er i fuld gang, og snart vil den 45. præsident lægge sin hånd på the Holy Bible. Inden da skal Demokraterne og Republikanerne hver udpege den, de mener, udgør landets bedste leder. Én af de mange kandidater er eneste kvinde i opløbet. Vi behøver vist ikke give nærmere introduktion til tidligere First Lady – nu potentiel Mrs. President – Hillary Clinton. Clinton er godt og vel ikke valgt som Demokraternes repræsentant, men hendes egenskaber som leder er helt bestemt efterlignelsesværdige. Og nu tænker du måske: “Efterligning? Det lyder knap så originalt”. Vi taler ikke om at lege kongens efterfølger og kopiere Clintons tøj, ord og væremåde – vi taler om imitatio, den gamle kunst, hvor man lader sig inspirere af andre og fletter det ind i sin egen retorik.

Lad os tage et nærmere kig på Clinton, og se på tre ting, du kan snuppe og bruge i din lederstil. De tre klip er fra Clintons første tale under sin kampagne i præsidentvalgkampen. Under sølle tre minutter vil det tage dig at se dem, og til gengæld vil du få ny inspiration.

Inddrag omgivelserne

Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park sætter scenen for talen, men Clinton benytter det også aktivt som et element i sin tale. Med ordene “In a place with absolutely no ceilings” inddrager hun de konkrete omgivelser i sin tale og formår at knytte egne visioner op på allerede eksisterende visioner. Stedet får betydning og bliver et fælles rum for alle tilstedeværende. Du kan på samme måde fæstne dine ord og budskab til det konkrete rum. Har kantinen, auditoriet eller bygningen en betydning for dig eller firmaet, så inddrag det for at underbygge dit budskab. Er omgivelserne ikke inspirerende nok, kan en kommentar til den strålende solskin eller nedbør non-stop blive et billede på firmaets succes eller krise.

Brug dig selv

Clinton skiller sig ud fra de øvrige kandidater på et centralt punkt: sit køn. I denne tale bruger Clinton sig selv på en kløgtig måde, så hun både viser personlighed og styrke. Vi vil ikke se hendes hår “turn white in the White House”, som vi ellers har set hos nogle af de tidligere præsidenter. Hendes hårfarvning og forfængelighed bliver ikke negativ, men humoristisk, og hendes familiære rolle bliver knyttet til hendes lederrolle. Vi vil gerne se, hvem vores leder er som menneske. Dine medarbejdere og tilhørere vil også gerne vide, hvem der gemmer sig bag blazeren. Der er ingen, der behøver kende til alle dine familiære strabadser og successer, men brug dig selv, og vis dine personlige styrker foruden det faglige.

Erkend dine svagheder

I slutningen af talen afslører Clinton en lille hemmelighed. Da-da-da-dam… “I won’t get everything right”. Hun laver og har lavet fejl. Fejl, der umiddelbart anses som en svaghed, vender hun til en styrke: Hun anerkender sine forrige og fremtidige fejl, men understreger sin vedholdenhed og kamp gennem nederlagene som en del af sit lederpotentiale. Du skal selvfølgelig ikke vise dine dumpekarakterer fra fysik eller hive videoen af din fejlslagne gymnastikopvisning frem. Erkend dine svagheder, og byg bro mellem dig og dine tilhørere ved at vise dine menneskelige sider.

Kender du nogen, der ikke skal gå glip af dagens talertip, kan du dele det via ikonerne i højre side. Hvis du vil vide mere om retorik, så tjek vores åbne kurser ud her.

Du kan også finde os på Facebook og LinkedIn, hvor vi blandt andet deler nyheder om vores kurser og giver dig et indblik i vores hverdag i Vartov.