9. november 2010

Logograf 2010: Skriv taler der får folk til at klappe!

Den 9. november 2010 samledes 75 talere og taleskrivere i Vartov til den 10. danske konference om taleskrivning. I år handlede Logograf om de taler, der skal få folk til at klappe: Til kongressen og til årsmødet; til 1. maj og til gallafesten; til tak og tillykke.

I løbet af dagen gav forskere og taleskrivere bud på, hvordan man får folk til at klappe, le, gyse og græde på de rigtige tidspunkter. Og så kårede deltagerne i fællesskab historiens bedste danske lejlighedstale.

Logografi for 10. gang – om taler der får folk til at klappe
Kell Jarner Rasmussen, adm. direktør i Rhetor
I år satte Logograf lys på de taler, der skal få folk til at klappe af mennesker og værdier. Kell fejrede den genre, Aristoteles kaldte lejlighedstalen og beskrev dens funktion som mere end store ord og underholdning; i lejlighedstalerne gøder vi de værdier som bl.a. de politiske taler trækker deres kraft fra.
Hjerneforskning: Følelserne styrer vores beslutninger
Martin Skov, hjerneforsker med speciale i beslutningsprocesser
BrainEthics (blog af Martin Skov og Thomas Ramsøy)

De seneste tyve års hjerneforskning har afsløret, at følelser spiller en afgørende rolle for, hvordan vi tager beslutninger. Martin Skov gav eksempler på, hvordan vi kan bruge sproget til at påvirke hjernens emotionssystem og derigennem andre menneskers beslutninger.
Make ’em clap, make ’em laugh – om klappefælder og lattervækkere
Max Atkinson, forsker, politisk rådgiver for Liberaldemokraterne (UK)
Max Atkinson har i 30 år forsket i klappefælder og publikumsreaktioner. Med afsæt i en række eksempler viste han, hvordan talens indhold, melodik og kropssprog udløser reaktioner hos tilhørerne.
Fra Kafka til KU – fra ministeriet til universitetet
Søren Stein, taleskriver, nu for Ralf Hemmingsen, tidl. for Lykke Friis og Bendt Bendtsen
I ministeriet måles den gode formulering på, om den står i regeringsgrundlaget. I rektoratet på dens intellektuelle vid og – gerne – skæve vinkel på emnet. Søren Stein delte ud af sine erfaringer med at skrive lejlighedstaler begge steder.
Åh Gud, hvor er det her stort!’ Om Oscar-talen
Christian Nicholas Eversbusch, rådgivende retoriker
Selvudslettende tak til præst, partner og producer eller storsnudet selviscenesættelse? Vi frastødes og fascineres på én gang, men kan vi se, hvad der er ægte, og hvad der er hykleri? Christian talte om, hvad vi kan lære af kendissernes retoriske (fejl)trin.
Ny bog: ‘Skriv gode taler – taleskrivning som strategisk kommunikation’
Kristian Madsen, informationschef, taleskriver, blogger
Kristian Madsens blog på politiken.dk
Kristian Madsen fortalte om sin nye bog, hvor han hævder, at taleskriveren i de kommende år vil få mindst lige så stor betydning som spindoktoren har haft det seneste årti. Opgaven er at forbinde talen og taleren med organisationens strategi og værdier.
Publikum kårede Karen Blixens “Båltale” til alletiders lejlighedstale
På den 10. konference om taleskrivning indstiftede en dansk talepris. Prisen uddeles første gang på Logograf 2011. Som markering af den ny talepris kårede deltagerne i Logograf 2010 alletiders danske lejlighedstale. Kampen stod mellem tre store danske taler, som blev fremført af tre retoriske kapaciteter.
Orla Lehmann: “Ridehustalen” (1845) v/ Christian Steffensen:
Christian Steffensen er skuespiller, sanger og teaterleder. Har gennem årene markeret sig som en yderst favnende og visionær kulturpersonlighed. Grundlægger af Grønnegårds Teatret (1982) og Den Danske Skueplads (1998). H. C. Andersen-kender og -fortolker. Etablerede i 2006 LITTERAturen, som arrangerer dramatiserede byvandringer, rejser og oplevelser i forfatternes fodspor.
Karen Blixen: “Båltale” (1953) v/ Lone Reippurt *VINDEREN!*
Lone Reippurt er cand.mag., cand.phil. i retorik og exam.art. fra Københavns Universitet. Skuespiller fra Statens Teaterskole og internationalt uddannet sanger. Har igennem mange år læst op og sammensat litterære programmer, hvor litteratur, musik og retorik forenes. Hovednavne har her været Søren Kierkegaard, H.C.Andersen, J.L.Heiberg og Karen Blixen.
Mogens Lykketofts afskedstale i JazzHouse (2005) v/ Jens Jensen:
Jens Jensen er forstander for Isterød Høj- og Efterskole. BA i retorik, økonomi og kommunikation samt journalist og smed. Har aldrig opgivet troen på, at den rigtige tale på det rigtige tidspunkt kan gøre hele forskellen – også i dansk politik og samfund. Talen er kommunikationens svar på Lionel Messi, når det lykkes, kan den vinde hele kampen alene. Og den største af dem af alle, er den epideiktiske tale.