12. august 2013

Talen der aldrig blev holdt

“Nu spreder krigsgalskaben sig igen over verden”. Sådan lyder en del af den tale Dronning Elizabeth kunne have holdt, hvis den kolde krigs atomkapløb var eskaleret og Tredje Verdenskrig brudt ud. Talen, der hidtil har været hemmeligholdt, blev skrevet i 1983 og skulle transmitteres som tv-tale, hvis krigen var udbrudt.

Partner og rådgivende retoriker Jesper Troels Jensen har været i Radio24syv for at give sin vurdering af talen, der aldrig blev holdt.

Spol frem til 07:44 og hør interviewet med Jesper

Læs hele talen oversat til dansk nedenfor og hør den læst højt på engelsk her

“Da jeg talte til jer for under tre måneder siden, nød vi alle varmen og fællesskabet ved en familiejul. Vores tanker var koncentreret på de stærke bånd, som binder hver generation til dem, der kom før, og dem der vil komme. Krigens rædsler kunne ikke have syntes mere fjern, da min familie og jeg delte vores juleglæde med den voksende Commonwealthfamilie.

Nu spreder krigsgalskaben sig igen over verden, og vores modige land må endnu en gang forberede sig på at overleve i kampen mod store odds.

Jeg har aldrig glemt den sorg og stolthed, jeg følte, da min søster og jeg lyttede til min fars tale på den skæbnesvangre dag i 1939. Ikke et eneste øjeblik kunne jeg forestille mig, at denne højtidelige og forfærdelige pligt ville ramme mig.

Vi ved alle, at de farer, som vi står overfor i dag, er langt større end noget tidspunkt i vores historie. Fjenden er ikke en soldat med en riffel og heller ikke flyveren, der lusker rundt i himlen over vores byer. I stedet er det kræfter fra misbrugte teknologier.

Men uanset hvilke rædsler der ligger i vente, så vil vores styrke igen ligge i alle de kvaliteter, som to gange tidligere i dette triste århundrede har hjulpet os til at fastholde vores frihed.

Min mand og jeg deler med familier op og ned ad landet en fælles frygt for vore sønner og døtre, ægtemænd og koner og brødre, som har forladt vores sider for at tjene deres land. Min elskede søn Andrew er i dette øjeblik i kamp med hans enhed, og vi beder uophørligt for hans sikkerhed og for sikkerheden for alle soldater og kvinder i hjemmet og i felten.

Det er dette tætte bånd i familien, der skal være vores stærkeste forsvar mod det ukendte. Hvis familierne forbliver samlet og resolut, og giver læ til de, der lever alene og ubeskyttet, så kan vores lands vilje til at overleve ikke brydes.

Min besked til jer er derfor simpel: Hjælp dem der ikke kan hjælpe dem selv, giv støtte til de ensomme og hjemløse og lad din familie blive fokuspunktet for håb og liv til dem, der behøver det.

Da vi sammen stræber for at kæmpe mod denne nye ondskab, lad os bede for vores land og de mennesker af god vilje, uanset hvor de måtte være.

Gud velsigne jer alle.”