27. april 2016

Er du et svin på talerstolen?

Du har måske set en film eller et klip fra en af Charlie Chaplins stumfilm. Med fægtende arme, aktiv mimik og et næsten overgearet kropssprog formidler han glæde, overraskelse og smerte uden at bruge et eneste ord.

Vi udtrykker holdninger, stemninger og følelser med vores krop, som publikum opfanger og tolker. De signaler, vores krop udsender, skal understøtte indholdet af vores ord. Fortæller du dine medarbejdere om det fantastisk interessante regnskab, mens du hænger over bordet og virker ugidelig, er det nok de færreste, der vil dele din begejstring. Eller skal du præsentere din ide for ledelsen eller en kunde, dur det ikke, hvis det ikke virker som om, du selv tror på den.

Når vi skal formidle et budskab, er det ikke blot informationsudveksling. Vi skal levere, fremføre, performe det. Lige så vel som du skal påvirke dit publikum med dine ord, skal du påvirke dem med dit kropssprog. Du skal overbevise, og det gør du altså ikke med hænderne i lommen. Sælg dit budskab med både ord og krop.

Hænderne i lommen er en af de mere uskyldige uvaner. Men der findes uvaner, der er så grumme og forstyrende for dit budskab, at vi i Rhetor har været nødt til at give dem dyrenavne. Vi præsenterer dig her for fem dyr, du ikke har lyst til at være på talerstolen. Læs med og lær at spotte de uhensigtsmæssige uvaner – måske kan du genkende nogle af dine egne.

Skærmbillede 2016-04-29 kl. 13.29.57

Løven i bur
Ude i naturen er den dyrenes konge, men en løve i fangenskab er der ikke meget hopla i. Den trasker rundt indenfor tremmernes afgrænsede område og har ikke stor interesse for det, der foregår omkring den. På samme måde kan taleren vandre over gulvet i en konstant trance uden at have kontakt med publikum. I stedet for at fremstå som en stolt, brølende løve retter taleren al energi ind mod sig selv og udstråler rastløshed. Taleren leverer ikke budskabet, publikum føler sig ikke talt til, og ordene bliver til gavn for… ja, ikke nogen.

Skærmbillede 2016-04-29 kl. 14.27.39

Den grå mus
Taleren gnider usikkert sine hænder mod hinanden, som om han forsøger at varme sig. Skuldrene er trukket op om ørerne, kroppen er lukket, og taleren forsøger næsten at gå i et med baggrundstapetet. Som den grå mus virker taleren som en stor undskyldning for sig selv. Enten piler han rundt i lokalet i et forsøg på flugt, eller også står han uroligt placeret på samme punkt. Det kropssprog udstråler ikke ligefrem en komfortabel og selvsikker taler, men at han virker nervøs og undvigende. Den grå mus kan ende med at underminere sit eget budskab ved at udstråle stor usikkerhed om sine egne ord og tilstedeværelse. Og hvis man ikke virker som én, der tror på sine egne ord, hvordan skal man så overbevise publikum?

Skærmbillede 2016-04-29 kl. 14.29.29

Gorillaen
Vi tør godt vove at sige, at alle vil føle en snert af frygt i gorillaens kampklare selskab. Silverbackens velkendte positur med armene bredt placeret i en frembrusende, stærk facon udstråler ikke varme og tryghed. Gorillaen på talerstolen placerer sine arme i et fast greb på hver side af talerstolen, bøjer sig truende frem og fylder hele rummet. Vi har alle hørt, at man skal indtage rummet, men problemet er her, at publikum kan blive intimideret over den autoritære og dominerende fremtoning. Intet publikum og ingen budskaber er tjent med gorillaen, der i brunst hæver sig over massen og udbasunerer sine befalinger i et forsøg på at udstråle styrke.

Skærmbillede 2016-04-29 kl. 13.32.06

Den hængte kat
Har du set en kat blive hevet op i nakkeskindet? Så ved du nok, hvad vi taler om: den sløve, hængende holdning, hvor hovedet næsten triller ned på maven, og skuldrene er sunket sammen. Det er svært at mærke engagementet fra en taler, der ser sådan ud. Den hængte kat udstråler ingen energi og ligner mest af alt en, der ville være et helt andet sted. Taleren virker uinteresseret og ugidelig, og publikum kan umuligt undgå at blive påvirket af så demotiverende signaler. Der er ikke meget kat på spring i sådan et kropssprog, og ethvert budskab vil forsvinde i den ligegyldighed, som taleren fremfører det med.

Skærmbillede 2016-04-29 kl. 13.32.16

Svinet
Vi skal se præsentable ud, når vi skal holde en tale eller præsentation. Derfor skal man måske rette på tøjet eller håret eller pudse næsen. Men ikke på selve talerstolen! For svinet er talerstolen ikke en hindring for at få styr på den personlige hygiejne: Skjorten bliver lige stoppet ned i bukserne, der er noget, der kriller i næsen, eller noget har sat sig fast mellem tænderne. Ingen har lyst til at være publikum til en præsentation, der først og fremmest handler om at udstille sine dårlige vaner. Sørg for at rense, hvad der nu renses skal, og rette, hvad der nu rettes skal, og pak det væk under talen eller præsentationen.

Ingen har lyst til at fremstå som nogen af de ovenstående dyr og virke ugidelige, truende eller usikre. Vi vil altid udsende tydelige signaler med vores krop – om de så er bevidste eller ej. Er du klar over, hvad du udstråler, og hvordan du performer din tale eller præsentation? Vi siger ikke, at du ligner en grå mus eller ter dig som et… ja… svin. Men måske er du ikke klar over nogle af de ting, din krop fortæller, som dine ord ikke gør.

Inden du skal holde en tale eller præsentation næste gang, kan du øve dig foran spejlet eller få en kollega til at optage dig på video. Måske finder du ud af nogle uhensigtsmæssigheder, du hellere må skille dig af med, så din krop spiller sammen med dine ord. Vi kan ikke have flere svin eller hængte katte på talerstolen.

Føler du dig som et af de fem dyr, og vil du gerne forbedre din fremførelsesteknik? Kom på vores kursus “Personlig performance”, og få styr på, hvordan du bruger din krop som instrument til at understøtte dine ord og skabe en oplevelse for dine tilhørere.
Vi lover praktiske øvelser og ondt i lattermusklerne – læs mere og tilmeld dig her.