Få tips og tricks fra retorikkens verden. Tryk her.

Gør som over 1.600 andre

Tilmeld dig Danmarks måske mest populære nyhedsbrev udelukkende om retorik!

 

Nul spam. Kun e-mails om retorik og tilbud på kurser, der gør dig til en dygtig(ere) kommunikatør. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Slide-in nyhedsbrev
21. juni 2017

Skriv den gode tale i en fart

“Jeg skal bruge talen om fire timer”.

Den besked er der nok et par taleskrivere, der har mødt, når de er trådt ind på kontoret kl. 9.00. Så må der hældes kaffe på maskineriet og skrides til tasterne, så chefen har noget at sige til kundearrangementet eller borgermødet kl. 13.

Taleskrivning er en gammel kunst, og den er svær at udøve under tidspres. Gode taler kræver gæring, ligesom vin, og tanker og ideer bliver bedre, hvis de får tid til at bundfælde sig. Men som talerskriver i den moderne organisation er du ofte under et tidspres, der udelukker det sproglige pudseri og snørkleri, som kan få kontrasterne og tretrinsraketterne til at sidde lige i skabet.

Så hvad kan du gøre?

Man kan jo nemt bikse et par sætninger sammen, lave nogle punktlister og smide et par høflige og humoristiske kommentarer ind, men det kan ikke kaldes en god tale. Talen skal have spark og fænge, selvom den kun har været undervejs i et par timer.

Her er nogle greb, som kan hjælpe dig til at levere kvalitet på kort tid:

1. Hold dig til ét budskab. Ordet i det mundtlige rum er flygtigt, og publikum hører sjældent talen fra ende til anden med fuld koncentration. Derfor skal du ikke spilde tiden med at hælde et hav af pointer og informationer i talen, så publikum mister pusten og fokus. Skær talen ind til én pointe, som er let at huske. Gentag den flere gange, og lad resten af talen underbygge denne pointe.

2. Find et enkelt talekoncept. Lad være med at kaste dig ud i det store projekt, når du på få timer skal have skriblet et manuskript. Byg i stedet talen over en bog, et eventyr, en kontrast eller en vandring gennem byen. Eller lad talen bestå af én enkelt historie, vel udfoldet, som en fabel med en morale. Når først konceptet er på plads, skriver talen næsten sig selv.

3. Genbrug, genbrug, genbrug. Obama holdt mange taler som præsident, og han og hans taleskrivere genbrugte systematisk gode begyndelser, afsnit, vittigheder og citater. Hvem husker ikke “you punch above your weightclass”, en ros, som ikke kun Danmark kunne sole sig i, men også Norge og Holland. En bommert, måske, men den viser blot at genbrug forekommer hos de bedste af de bedste – simpelthen fordi det er deres metode til at producere mange gode taler på kort tid. Er det forkert? Bestemt ikke. Martin Luther King havde brugt “I have a dream”-afsnittet mange gange før; det var derfor, han kunne improvisere det så godt. Genbrug gør taleren bedre – og for nye publikummer kan gammelt stof jo sagtens være nyt, ikke sandt?

Vi håber, de tre greb kan hjælpe dig på vej, næste gang du skal forfatte et talemanuskript i en fart.

Lær af de bedste – kom til årets konference for taleskrivere

Hvis du vil høre endnu mere om at skrive den gode tale, så kom til årets taleskriverkonference Logograf.

Kom på heldagskursus i taleskrivning – læs om Skriv til øret.