6. december 2019

Fredagsfiguren – Hysteron Proteron

Fredag det er blevet. Og selvom fredag måske ikke er vejen til Den Mørke Side, så bliver fredag til tømmermænd, fredag bliver til syvsoveri, og fredag bliver til fest.

Selvfølgelig i den omvendte rækkefølge – det er netop pointen i hysteron proteron, der på græsk betyder noget retning af “det sidste først”. I denne stilfigur lægger taleren vægt på det sidste led i en sammenhæng ved at nævne det før de foregående led.

Effekten er ikke til at overhøre. Som publikum studser man over den omvendte rækkefølge, og man lægger derfor ekstra meget mærke til det malplacerede ord, som taleren har udvalgt som det vigtigste. Når Yoda (Jedi Master og Hysteron Proteron Master) siger til Luke “Powerful you have become. The Dark Side I sense in you”, så er det netop ordene “Powerful” og “The Dark Side”, han vil have Luke til at fokusere på.

På samme måde kan man nævne tømmermænd før fest og søvn, hvis det er konsekvenserne af fest og fredag, man vil have publikum til at fokusere på!

I Huffington Post kunne man d. 20. oktober 2011 læse overskriften “Muammar Gaddafi Killed, Captured In Sirte”, og i filmen “Oedipus Wrecks” af Woody Allen fra 1989 siger Allens egen karakter: “I’m going to kill that magician. I’ll dismember him and then I’ll sue him!”