ebog

E-bog: Derfor lytter de ikke! Tryk her.

Derfor lytter de ikke!

Hent e-bogen ‘Derfor lytter de ikke! – 3 genveje til større gennemslagskraft’

 

Du modtager samtidigt vores nyhedsbrev med tips og tricks. Afmeld dig igen med et klik.

Slide-in Gennemslagskraft
20. april 2021

Videotaler #4 – 7 råd til vidunderlige videotaler!

Skrevet af Maria Bachara og Rhetor – rådgivende retorikere

Videotaler er en fantastisk måde at informere medarbejdere og kunder om, hvad der sker i jeres virksomhed. Videoer skiller sig ud fra den sædvanlige tekstbaserede kommunikation, som ofte dominerer i de fleste organisationer, og videoer kan gøre jeres budskab mere personligt. 

Her er vores bedste råd, når du forbereder en videotale.

7 råd til bedre videotaler

1. Vid, hvor dit publikum sidder

Når du forbereder din videotale, skal du huske, at situationen er en anden end den fysiske. Vær opmærksom på, hvem dit publikum er, og hvordan de oplever dig. Sidder de derhjemme eller sidder de sammen fysisk på en arbejdsplads? Følger de med på en storskærm på væggen eller på en computer i skødet?

2. Lav en klar disposition

Din disposition skal lugte af disciplin – vær opmærksom på, hvornår der er tale om et argument, eksempel, indledning eller afslutning. Hvert af elementerne har hver deres funktion, og det er vigtigt, at man kan skelne mellem dem i en videotale, hvor publikum let bliver forstyrret af alle mulige andre ti… nej, se en sommerfugl! 🦋

3. Tal til øret, øjet og næsen

Giv dit publikum lyst til at suge sig fast til skærmen. Også på videotaler fungerer fortællinger fortryllende. Derfor skal du ikke holde dig tilbage med eksempler, der gør dit budskab spiseligt, som var det en lækker pizza fra Gorm’s.

4. Giv dit publikum en GPS

Brug små vejvisere som fx ”I dag skal det handle om …”, ”jeg vil starte med …” og ”det næste, vi skal til, er …” mellem talens elementer. De er med til at fastholde publikum og giver et indtryk af, at du har fuldstændig styr på, hvor i din tale du befinder dig.

5. Vær kort og konkret

Det virtuelle publikum er sensitivt, når det kommer til relevans. De vil meget hurtigt miste interessen, hvis de ikke føler sig talt til. Det samme er tilfældet, hvis der sker for meget. Hold derfor videotalen kortere og med færre informationer end den fysiske.

6. Brug aktivt, men roligt kropssprog

Stil dig selv spørgsmålet: Hvor meget af mit kropssprog er synligt for mit publikum? Forsøg at gøre din gestik mere synligt ved at rykke en halv til en helt meter tilbage fra din computer. Din gestik skal være klar og tydelig, da for mange hurtige bevægelser virker forstyrrende i en videotale.

7. Kig ikke dig selv i øjnene 

I mange videotaler har du som taler mulighed for at se dig selv på skærmen. Det kan du bruge til at tjekke, hvordan publikum ser dig. Derfra er det dog bedre ikke at kunne se sig selv, da det let forstyrrer dig. Vi kommer til at holde øje med vores egne bevægelser, og det fjerner fokus og vigtigst af alt vores virtuelle ’øjenkontakt’. Kig ind i linsen!

Læs hele serien om videotaler her:

  1. Tre grunde til at bruge videotaler
  2. Byg en bro! Sådan ‘connecter’ du med dit virtuelle publikum
  3. Styrk dit virtuelle kropssprog

Fang dit publikums opmærksomhed

Holder du ofte taler, præsentationer eller oplæg? Se her, hvordan vi kan hjælpe dig med at fange dine tilhørers opmærksomhed og tale, så det bliver husket – uanset om det foregår på video, til et internt møde eller på konferencescenen.