30. juni 2014

Brug pausen som virkemiddel

Talertips-logo

For mange oplægsholdere føles de lange. Næsten angtsprovokerende lange. Ikke desto mindre er de vigtige. Pauserne.
I langt de fleste tilfælde vil man som oplægsholder opleve pauserne som meget længere, end tilhørerne oplever dem. Det betyder, at alt for mange har travlt med at få overstået pauserne og komme hurtigt videre i teksten. Af nervøsitet eller frygt for at kede publikum bliver mange pauser helt sprunget over og man haster videre til næste pointe. Det er en skam. For pauserne er et vigtigt virkemiddel, som både kan bruges til at få styr på nerverne og til at vinde tilhørernes opmærksomhed og interesse.

Her får du 3 gode råd til, hvordan du indarbejder bedre pauser i dine oplæg:

  1. Sæt tempoet ned: Rigtig mange taler for hurtigt og holder for korte pauser. En god øvelse til at finde et bedre tempo, er at tvinge sig selv til at holde så lange pauser man kan. Det vil føles akavet i begyndelsen og pauserne vil føles uendeligt lange. Men for tilhørerne vil pauserne sikkert bare opleves som et tiltrængt pusterum. Samtidig får du mulighed for at trække vejret dybt, så du er klar til næste sætning. Den dybe vejrtrækning kan samtidig være med til at mindske eventuel nervøsitet.
  2. Drik en tår vand: En anden måde at holde en god pause på er at indlægge en lille pauseaktivitet. Giv dig tid til at skifte slide, vende en side i dine noter eller drikke en tår vand. På den måde kan du også selv nå at få overblik over, hvor du er kommet til.
  3. Fremhæv det vigtigste: Pauser er gode til at samle opmærksomhed. Derfor kan pauser bruges til at skabe ekstra opmærksomhed omkring væsentlige pointer. Sætter du tempoet lidt ned og holder pause lige inden du leverer en pointe, vil tilhørerne spidse ører for at høre, hvad der nu kommer. Og husk så også at holde pause, når du har givet dine guldkorn, så tilhørerne får tid til at fordøje det, du lige har sagt.