19. februar 2015

Eminems regler for passende opførsel: 3 gode råd til at få publikum med dig

En lyshåret og bleg lille gut er på vej ind på scenen i en tætpakket hiphopklub. Stemningen er barsk – omvendt kasket, guldkæde og bukser med hængerøv er uniformen; nedadvendte mundviger, skulende øjne og fremskudt brystkasse er attituden. Lige om lidt skal han freestylerappe mod den ultimative gangster. Lad os bare sige det sådan – den lille blege gut er på udebane. Selvom man er på udebane, behøver man dog ikke nødvendigvis at tabe – du kan se hvordan i dagens talertip.

Vi skal se en scene fra filmen ‘8 Mile’ med rapperen Eminem. Scenen rummer interessante retoriske pointer. I dag skal du lære Eminems retoriske regler for passende opførsel:

Kend din målgruppe ned til mindste detalje; deres påklædning, deres virkelighed og deres fordomme.

Fokus på publikum – og hvorfor voksne mænd går i hiphoptøj
I dag skal det nemlig handle om publikum – den frådende menneskemasse eller bare kollegaerne om det ovale mødebord. Overbevisende kommunikation handler i høj grad om at gøre tilhørerne venligt stemte overfor dit budskab. Et vigtigt element er her at kende lidt til de normer, der er for passende opførsel blandt dem du skal levere dit budskab til.

Den psykologiske indsigt er, at vi (næsten) alle gerne vil passe ind, og at vi er venligere stemt overfor andre mennesker, hvis de minder om os selv. Det er derfor den sekstenårige teenagedatter pludselig kommer hjem med ring i navlen – det har alle de andre jo; og hvorfor nogle mænd i fyrrerne begynder at gå med hængerøvsbukser – det gør de unge jo. Men det handler ikke om at efterligne dit publikum 1:1. Det handler i stedet om at optræde som det sømmer sig.

Lad os tage et kig på videoen (den varer kun 2 minutter). Læg mærke til, hvad Eminem gør for at bygge bro til sit publikum. Bagefter får du tre gode råd baseret på, hvad vi kan lære af Eminem.

3 gode råd: Sådan får du publikum med dig

Påklædning
Alle skal have lov til at gå i det tøj de har lyst til – det har vi ikke lyst til at opsætte regler for – men du kan med fordel tænke over dit tøjvalg, når du er på udebane. I videoen er Eminem klædt på til lejligheden. Med sin undertrøje, store bukser og attitude signalerer han, at han er i samme båd som publikum. Han skiller sig ikke ud fra mængden, og han udviser kendskab til den måde, man klæder sig i “miljøet”.

Men hvad kan du bruge det til? Du er formodentlig ikke ligefrem rapper. Forestil dig, at du er en smart konsulent fra København og skal holde et oplæg for en samling landmænd i det mørkeste Jylland. Måske er det lige nøjagtigt i dag, at du skal lade din lyserøde skjorte og dine ekstremt fine ruskinds-hyttesko blive hjemme i skabet. Det er ikke ensbetydende med, at du skal iklæde dig Kansas fra top til tå, men nærmere, at du måske bare skal tone din påklædning lidt ned, så det ikke bliver et forstyrrende element for dine modtagere eller bekræfter deres fordom om en blærerøv fra København.

Publikums virkelighed
Vis respekt for dit publikums virkelighed og sociale spilleregler, og brug din viden om det til din fordel. Læg mærke til, hvordan Eminem gør dette på mesterlig mannér. Eminem ved, at i det miljø han befinder sig i, er det bare ikke cool at have gået på privatskole. Tilfældigvis ved han, at modstanderen kommer fra en hverdag med privatskole og kernefamilie, modsat Eminem selv, der bor i en ussel trailerpark med sin mor. Det bruger Eminem til at vise, at han faktisk er i samme båd som publikum, og at modstanderen kun er en “plastic-gangster”.

Hvad skal du så gøre? Når du så står der hos landmændene, er det måske en god idé at vise lidt ydmyghed – evt ved at fremhæve dine egne svagheder eller ved at italesætte din respekt for det store arbejde, landmændene udfører hver dag, fra tidlig morgen til sen aften. Du kan også fortælle en lille anekdote om det lokalområde du befinder dig i. Vis at du kender deres vilkår og verden.

Vaccinér mod fordomme
Du kan sagtens komme negative fordomme i forkøbet, hvis du kender til dem. I videoen er Eminem klar over, at han er på udebane og italesætter det selv for at vaccinere mod eventuelle indvendinger. En rap-battle handler om at svine hinanden til, og derfor er det lidt af en retorisk genistreg – for hvilket krudt skal modstanderen nu skyde med?

Her kan du igen lade dig inspirere af Eminem. De gode og hårdtarbejdende landmænd forventer måske, at der kommer en smart københavner, som vil lave om på det hele. Brug det aktivt, italesæt det, lav sjov med det, men vis på samme tid, at du nok ikke er så slem alligevel.