4. december 2016

Red julen med Rhetor 2. advent: Familien foran mobilen

Se 2. afsnit: ‘Familien foran mobilen’

Har TV, tablets og telefoner taget overhånd i hjemmet, og savner du god gammeldags julehygge med familien? Se andet afsnit af ‘Red julen med Rhetor’ ovenfor og bliv inspireret til, hvordan du samler din familie med en fængende fortælling.

Flere tips til historiefortælling

Det kan være svært at fortælle historier, specielt hvis man ikke har meget erfaring med det. Vi har her samlet 5 gode råd, som kan hjælpe dig med at levere din julefortælling på en fængende måde:

  1. Brug kroppen og stemmen til at gøre historien levende – sørg for, at alle kan høre dig: artikulér tydeligt, variér stemmestyrken, imitér, fingér en dialog osv.
  2. Tal til sanserne; det publikum kan ‘se’ for sig, eller lugte, smage, mærke, det får dem til at høre efter og huske historien længe efter
  3. Brug kontraster, find konflikten i din historie og træk den op
  4. Øv dig i at fortælle historien for dig selv
  5. Find balancen mellem for få og for mage detaljer

Sådan kan du skridt for skridt gøre din fortælling mere fængende:

Dårlig: “Jeg kunne ikke finde hjem og begyndte at græde”

Okay: “Jeg kiggede omkring, og kunne ikke se vejen hjem. Jeg begyndte at græde”

Bedre: “Jeg kiggede rundt… Hvilken vej skulle jeg nu? Jeg kunne mærke, det begyndte at prikke i mine øjne, og så græd jeg”

God: “Jeg kiggede rundt… Jeg havde da ikke set det træ før, havde jeg? Åh nej hvilken vej førte hjem? Jeg kunne mærke, det begyndte at prikke i mine øjne. Lidt efter løb der tårer ned af min kind, og jeg kan huske, den føltes varm og smagte salt, da den ramte min mund”

PS. Skal du blive retorikekspert i det nye år? Giv dig selv en brugbar julegave – tilmeld dig et af Rhetors åbne kurser i 2017. Vi giver 500 kr i rabat hele december måned så bestil inden juleaften og skriv ‘JULEGAVE’ i kommentarfeltet.