Få tips og tricks fra retorikkens verden. Tryk her.

Gør som over 1.600 andre

Tilmeld dig Danmarks måske mest populære nyhedsbrev udelukkende om retorik!

 

Nul spam. Kun e-mails om retorik og tilbud på kurser, der gør dig til en dygtig(ere) kommunikatør. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Slide-in nyhedsbrev
27. september 2019

Fredagsfiguren – Assonans

“Ihh, hvor de hviner med hvilken iver, de iltre piger i sneens driver!”

Assonans er allitterationens subtile lillesøster. Allitterationen, altså bogstavrimet, er jo en frisk figur – men det er også en figur, der gerne gør opmærksom på sig selv. Den er billedskabende, men bliver hurtigt både barok og betonagtig!

Assonansen, derimod, sniger sig ind i dine lytteres sind og indynder sig med sin underspillede rytme. Assonans, også kaldet vokalrim eller halvrim, kommer i spil, når den samme vokallyd gentages i den betonede stavelse af ord i en sætning. Det er det, der er på spil i vores hjemmelavede eksempel i starten af opslaget (i hvert fald hvis man udtaler ordet “hvilken” på gammeldags manér med en rigtig i-lyd og ikke som “hvelken”). 

Fordi det er fredag, får du også en bid af rapperen Eminems “Without Me” med et meget rytmisk eksempel på brug af assonans:

“… Some vodka that’ll jumpstart my heart quicker than a shOck when I get shOcked at the hOspital by the dOctor when I’m nOt coOperating, when I’m rOcking the table when he’s Operating…”

Vi slutter af med en lille fredags-opgave. I det næste hjemmelavede eksempel er der en masse o-er, men første del af sætningen er ikke et godt eksempel på assonans. Hvorfor ikke?

“Hvorfor mon Ole Olrik gik og gemte på de bon’er, han samlede op i opstartsfasen af sit nye job?”