3. april 2020

Fredagsfiguren – Brachylogi

Så er det tid til weekend og påskeferie — minus påskefrokosten. Det er nok således, din nære fremtid kommer til at se ud!

Ugens stilfigur er brachylogi — et greb hvor du bruger det mindste antal ord, der er nødvendige for at udtrykke en tanke. Brachylogi er sprogets boullionterning!   

Stilfiguren giver klar besked, så dit budskab ikke fortaber sig i en sværm af ord.  

Det kan lyde svært, men måske du allerede mestrer stilfiguren uden at vide det? Som om morgenen, når du slæber dig mod køkkenet, og det eneste, du kan få over dine læber, er: “Elkedel, kaffe, sort.” 

Morgener, ikke sandt? 

Det er også brachylogi, der gør filosoffen Tacitus’ ord om de erobrede landes opfattelse af Romerriget så rammende: “De laver en ørken og kalder det fred.”  

En lang tirrede, om hvordan romerne plyndrede de erobrede lande for ressourcer og skjulte det bag påstanden om, at romerriget bringer fred, var næppe gået over i verdenshistorien! 

Men stilfiguren er ikke bare forbeholdt filosoffer. Popkulturen gør også brug af brachylogi, som i det berømte citat fra Game of Thrones: “What do we say to the God of Death? Not today!” 

At flere karakterer ikke fik efterlevet det, er en anden sag. 

Så skal du have dit budskab til at gå klart igennem, er det bare om at bruge brachylogi!