21. februar 2020

Fredagsfiguren – Asterismos

Betragt ugens fredagsfigur! Det er figuren, der for at sige det ligeud, vil vise dig, hvad amerikanske præsidenter og fiktive tyranniske verdenserobrere har tilfælles. 

Her er sagen — asterismos virker måske som et fyldord, men figuren har en retorisk funktion. Det er små ord eller udtryk, som gør dig opmærksom på at, hey, det som kommer nu er vigtigt! En verbal indikator, der sikrer, at publikum zoomer ind på det næste, som bliver sagt. Derfor er asterismos en retorisk figur, som verdensledere (og onde wannabe verdensledere) benytter sig hyppigt af.  

Obama er kendt som kongen af asterismos med sin catchphrase: “Let me be clear”. Men hvad skal der egentlig til for at blive konge af en stilfigur? Man skal bruge den nok til, at TIME kan sammensætte en 2 minutter og 58 sekunders video af alle de gange, man har brugt udtrykket. Den amerikanske præsident brugte den f.eks., da han vandt Nobels Fredspris: “Let me be clear. I do not view it as a recognition of my own accomplishments, but rather as an affirmation of American leadership on behalf of aspirations held by people in all nations.”

En anden, der bruger asterismos er Ham-Der-Ikke-Må-Nævnes. Det er netop, da Mørkets Herre har dræbt “drengen der overlevede”, at han erklærer sin sejr med ordene: “Behold, Nagini, our work is done”. Creepy? Helt sikkert. Effektivt? Også ja.    

Ærlig talt er ugens figur både simpel og effektiv. Så kast dig ud i at lave en asterismos!