Få tips og tricks fra retorikkens verden. Tryk her.

Gør som over 1.600 andre

Tilmeld dig Danmarks måske mest populære nyhedsbrev udelukkende om retorik!

 

Nul spam. Kun e-mails om retorik og tilbud på kurser, der gør dig til en dygtig(ere) kommunikatør. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Slide-in nyhedsbrev
10. maj 2019

Fredagsfiguren – Epanastrofe

Så er det snart weekend! Og weekend er simpelthen det bedste.

Denne uges fredagsfigur, håber vi, kan gøre weekenden endnu bedre. En figur er et stilistisk træk i en tekst eller tale, der kan gøre den mere fængende for publikum. Et publikum der nemt mister opmærksomheden til smartphones og indkommende emails, hvis ikke du passer på.

Ugens figur er #epanastrofen. Epanastrofen er en figur, hvor man tager det sidste ord i en sætning og bruger det som det første ord i den næste sætning.

Det gode ved gentagelser er, de er synlige for tilhørerne, og dermed fremstår dit budskab markant. Markante budskaber er selvfølgelig lettere at forstå, og gennem epanastrofen kan du sige dit budskab flere gange på en elegant måde.

Epanastrofen kan du bruge både til ornatus – kunstfærdig udsmykning af talen – eller for at understrege din pointe. En pointe du ikke vil have skal løbe ud i sandet.

Men du skal passe på, for denne figur kan godt virke overdramatisk eller nedsættende over for publikum, som måske ikke føler, de behøver at høre tingene flere gange. Epanastrofen findes nemlig ofte på teatret, så pas på, din tale ikke bliver et teaterstykke.

Epanastrofen er en effektiv figur, du kan bruge, næste gang du taler.