13. december 2019

Fredagsfiguren – Meiose

“It’s just a flesh wound,” siger den Sorte Ridder i Monty Python’s The Holy Grail, efter kong Arthur har hugget begge hans arme af. Den tapre (og virkelighedsfornægtende) Sorte Ridder gør, uden at vide det, brug af dagens stilfigur, meiosen.

Hvis ordet ‘meiose’ trækker dig tilbage til biologitimerne i 8. klasse og kromosomhalverende celledeling og kønsceller, så er du ikke helt gal på den. Meiosis betyder nemlig bare ‘at gøre mindre’ på græsk.

Meiosen er altså en form for underdrivelse, og taleren bruger den for at nedgøre noget, fx en person, et objekt eller en begivenhed, ved at give det et navn, der formindsker dets værdi eller effekt.

Hvis du er fra Brøndby, kunne du måske finde på at omtale det konkurrerende fodboldhold som kattedyrene fra FCK (i stedet for løverne), og hvis du ikke er fan af kongehuset, så kunne du omtale dronningens hovedbeklædning som metal-glitter-hatten (i stedet for kronen).

I USA kan man finde på at kalde Atlanterhavet for “The Pond”, og i Nordirland kalder man den borgerkrigslignende periode fra 1964-1998 for “The Troubles”.