15. november 2019

Fredagsfiguren – Metonymi

Christiansborg har fjernet sig endnu længere fra resten af Danmark. Christiansborg har lavet en eller anden tåbelig lov. Eller Christiansborg har igen ladet de virkelige skurke slippe for ansvaret…

Men murstenene, spirene og det irrede kobber har vel ikke noget ansvar for det, der er sket? Det er politikerne inden i bygningen, der har ansvaret. Når man i stedet lader selve Christiansborg få skylden, er det udtryk for en metonymi.

I en metonymi udskifter man det rigtige navn for en ting med fx tingens årsag eller virkning eller med dens rum eller indhold. Selvom man taler om politikerne inden i Christiansborg (indholdet) udtrykker man dem ved det rum, de er i, altså Christiansborg.

I det her tilfælde bliver fællesbetegnelsen nemmere, og modtageren kan se bygningen for sig. Det er langt mere konkret end at sige “Folketinget” eller “det politiske system”. Man kan altså som taler eller skribent bruge metonymien strategisk. Det gælder også de metonymier, der fremhæver årsag/virkning. Ved hjælp af sådan én kan en bil (årsag) fx blive til en CO2-udleder (virkning).

Før du går på weekend, vil du måske hjælpe os med at lave en metonymiordbog? – skriv gerne et par gode eksempler på metonymier i kommentarfeltet.

1. Han slog sig på flasken = han blev alkoholiker (beholder/indhold)

2. Hun har læst J. K. Rowling i weekenden = hun har læst en bog af J. K. Rowling (årsag/virkning)

3. …?