Få tips og tricks fra retorikkens verden. Tryk her.

Gør som over 1.600 andre

Tilmeld dig Danmarks måske mest populære nyhedsbrev udelukkende om retorik!

 

Nul spam. Kun e-mails om retorik og tilbud på kurser, der gør dig til en dygtig(ere) kommunikatør. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Slide-in nyhedsbrev
15. marts 2019

Fredagsfiguren – Oxymoron

Bliver man bedre til retorik af at spise plantekød?

Det er endnu ikke videnskabeligt bevist, men selve begrebet er et “oxymoron” – den selv samme figur, vi har valgt som denne uges #fredagsfigur.

En figur er et stilistisk kneb, der kan få dit publikum til at stoppe op ved at gøre dine tekster og taler mere levende.

Oxymoronet består af to samstillede ord, der logisk set modstrider hinanden: Bittersød, tragikomisk, eller måske husker du Dronningens nytårstale fra 1984, hvor hun talte om “dumsmarte” bemærkninger?

Oxymoronet er et slags komprimeret paradoks, hvor man typisk tager noget genkendeligt og sammenligner det med noget modstridende.

De fleste har prøvet at stå op til lyden af flittige håndværkere.

Væggene vibrerer, der er bølgeskvulp i kaffekoppen og man kan ikke tænke to sammenhængende tanker, fordi larmen overdøver alt andet. Det er decideret ubehageligt. Denne følelse kan man bruge til at beskrive den omvendte situation gennem oxymoronet: “larmende stilhed”. Man tager den ubehagelige følelse fra ovenstående situation og bruger den til at beskrive det ubehagelige i mistimet stilhed.

Med et velvalgt oxymoron, kan du dermed beskrive en følelse eller situation mere nuanceret gennem to ord. Men man skal vare sig – det kan nemt blive floskuløst og uinteressant, hvis du ikke er kreativ.

Hvis du vil bruge oxymoronet, skal du helst prøve at tænke i nye baner.

Man kan nemlig bruge figuren til at beskrive noget helt nyt gennem noget genkendeligt – præcis som udviklerne af ordet for plantekød har gjort det.