Hemmeligheden, der vil få dig til at fremstå som en selvsikker og erfaren taler (og 5 tips, der hjælper dig med at snyde andre mennesker)
Forestil dig: Din stemme fylder rummet med en dejlig, rund klang. Alle hører efter, hvad du siger.
Du er fuldstændig frigjort fra dine noter. Ingen øhm, ingen øh, ingen bøh. Det flyder bare.
Dit kropssprog er levende uden at stjæle fokus. Du ser i øvrigt exceptionelt godt ud i dag (har du ikke tabt dig?).
Selv teknik, lyd og lys virker.
Publikum elsker dig.
De nikker indforstået med hovedet, når du leverer dine hårdslående pointer. De er inspireret og overbevist. De sidder endda med en lille tåre i øjenkrogen, dels fordi du er så vidunderligt morsom, og dels fordi det du lige har fortalt har bevæget dem dybt på et følelsesmæssigt plan.
Du får klapsalver, laaange klapsalver. Der starter langsomt og stiger i intensitet. Da talen slutter, strømmer publikum op for at lovprise dig, for at få fingre i dit visitkort, for at skænke dig et glas champagne.
Jubelhylene og den messende lyd af dit navn – der bliver chantet i kor – fortoner sig i baggrunden, mens du flyver gennem loftet, op mod månen og stjernehimlen – på din enhjørning, med dit champagneglas i hånden.
Du har leveret den perfekte tale!
(Næsten) Sådan forestiller mange nye talere sig, at det må være, når man er blevet erfaren udi talekunsten og først har fået styr på det der med at holde gode taler. Problemet er bare, at denne drømmesituation selvfølgelig ikke findes. Der findes ikke enhjørninger – og folk, der rent faktisk gider at have dit visitkort er en yderst sjælden race.
Men en gang imellem rammer man den lige bagi, og så føles det faktisk næsten som at flyve op gennem loftet. Ren lykke. Det kan man blive afhængig af…
Men hvad nu hvis jeg er en uerfaren taler? Skal jeg ikke vente mange år, før jeg får lov til at smage champagnen og få anerkendelse for mine talegaver? Svaret er klart: nej! Ikke når du kender hemmeligheden, som alle gode talere kender og benytter sig af.
Hemmeligheden kommer her:
Fake it.
Simpelthen.
På engelsk har man talemåden ‘fake it till you make it’, og når det kommer til at høste erfaring som taler, kan man finde stor lærdom i denne hemmelighed. Erfaring kommer kun ved at gøre tingene igen og igen. Men du kan sagtens komme til at virke selvsikker og rolig alligevel – bare fordi du ikke føler dig på helt sikker grund, behøver publikum nemlig ikke at vide det. Men hvordan gør man det så, faker den?
Her kommer 5 gode tips til, hvordan du kan fake dig til at fremstå mere selvsikker
1. Lad nu være med at fortælle, at du er nybegynder
Rigtig mange mennesker vælger at bearbejde deres nervøsitet ved at starte med at sige det højt: “Ja, øhm, det her er første gang jeg holder tale, og jeg er vildt nervøs” eller konfirmationsklassikeren over dem alle: “Jeg er jo ikke den store taler”. Psykologien synes at være, at når man har talt sig selv ned, så kan det kun overraske positivt. Faren er, at du kan komme til at skabe negative forventninger til det du skal tale om og tilmed skabe et unødigt fokus på din præstation. For publikum vil rent faktisk gerne have at du lykkes, og ofte opdager de slet ikke, at du er nervøs. Vender du deres blik mod din nervøsitet, er der risiko for, at de bliver nervøse på dine vegne; om du nu vil klare den uden at gå i sort?
2. Træk vejret
Ja, nu er det her jo ikke et meditationskursus. Men det er bevist, at der er en direkte sammenhæng mellem din vejrtrækning og dit fysiske og psykiske velbefindende. Sørg for at trække vejret roligt og dybt – helt ned i maven som man siger. Udover en lavere puls og en mere rolig udstråling på scenen, vil du også opleve, at du nemmere kan fylde rummet ud med din stemme. Stemmen lever nemlig af luft. Prøv at synge en sang efter en mavepuster – nej vel?
3. Smil og vær rank
Når du smiler – falskt eller ej – udløses der endorfiner i kroppen. De gør dig gladere og mere afslappet. Men ikke nok med, at du får en biokemisk belønning, så bliver publikum også gladere. Du virker mere imødekommende og overskudsagtig. Når du tilmed også har en god, rank og parat kropsholdning, vil publikum afkode din adfærd og tænke, at du har alt under kontrol og at du er engageret. Dermed vil de også slappe mere af og være mere modtagelige over for dit budskab.
4. Indtag rummet – det er dit
Måske sidder publikum og taler eller småfniser. Du ved ikke rigtig, hvornår du skal bryde ind, og du har ikke rigtig lyst til at fremstå som en biologilærer, der forsøger at få ørenlyd i en 7. klasse ved at råbe efter deres opmærksomhed. Prøv at gå på scenen. Husk at vær rank og have en god kropsholdning, som du lærte i tip nr. 3. Vent på, at de selv fokuserer på dig. Det skaber opmærksomhed. Det viser overskud, ro og at det er dit rum – i hvert fald de næste ti minutter.
5. Gør. Det. Enkelt.
Selv meget erfarne talere kan have godt af at lytte til dette råd. Men det er livsvigtigt, hvis du er nybegynder. Tænk ikke over, at du skal bygge overdådige punch lines ind i dine taler, eller hvordan du kan gøre det hele tankevækkende. Tænk på din tale som solidt håndværk. Smid de lange sætninger ud til fordel for det simple sprog. Lav en enkel struktur med få pointer og talrige eksempler og historier. Når du er blevet mere garvet, kan du få dem til at falde ned ad stolen med din dramaturgiske sans og dine finurlige refleksioner. Vær helt klar på, hvad du vil sige i stedet. Det viser, at du har styr på dine ting, og det er noget, der giver dig kredit hos publikum.
Held og lykke med talerne.
Vil du være bedre til at præsentere og holde taler og oplæg? Tag et kig på vores åbne kurser her eller kontakt os her for et tilbud på personlig retorisk træning.