Storytelling slid-in mini

E-bog: 7 storytelling-modeller. Klik her.

E-bog om storytelling

Tilmeld dig vores populære nyhedsbrev og få e-bogen ‘7 storytelling-modeller, der overbeviser dit publikum!’

 

Gør dit næste oplæg lige så spændende som en Hollywood-film!

Slide-in Storytelling
27. april 2013

Sådan får du gæsterne til at huske din tale

Forår og sommer er højsæson for store fester med skåltaler: Taler til brudeparret, konfirmanden, studenten eller medarbejderne på arbejdspladsen. Det er lejlighedstaler, der hylder festens omdrejningspunkt og de værdier, vedkommende står for.

Vil du have gæsterne til at huske andet end den gode vin, er det imidlertid ikke ligegyldigt, hvordan du vælger at hylde festens hovedperson.

Den gode lejlighedstale hylder nemlig ved at vise omdrejningspunktets fortræffeligheder med konkrete eksempler og historier frem for at fortælle om dem i generelle vendinger.

Tre gode grunde til at vise frem for at forklare:

  1. Det er mere overbevisende: Lejlighedstalens formål er at overbevise publikum om, at den, der hyldes, har de egenskaber, som personen hyldes for. Fortæller du blot dit publikum, at sådan forholder det sig, kan der være nogen, som ikke kan genkende det, du roser. Med en historie kan du derimod vise publikum, at det forholder sig sådan, som du siger, fx at Line er modig og handlekraftig, fordi hun engang reddede en lille dreng fra at blive kørt over. Og det er langt mere overbevisende at lade publikum selv drage konklusionen, at Line må være både modig og handlekraftig.
  2. Mere underholdende: Et konkret eksempel eller en lille anekdote er meget mere underholdende at lytte til, end hvis du i abstrakte vendinger forklarer din pointe. Og når du først er i gang med en konkret fortælling, er det også nemmere at lave en lille sjov eller pudsig beskrivelse, som publikum kan more sig over.
  3. Og nemmere at huske: En tale, der rummer en god fortælling, er nemmere at huske både for taleren og for publikum, fordi den skaber billeder på nethinden. Og menneskehjernen fungerer sådan, at når man ‘ser noget for sit indre blik’, er det næsten som at have set det i virkeligheden. Derfor er det også historien eller det gode eksempel, publikum vil huske efter talen, og ikke de mere abstrakte forklaringer om hovedpersonens karakter.

Men husk, at man skal være forsigtig med at fremhæve en lang række af de mest pinlige og private historier om festens hovedperson. Medmindre man ved, at både publikum og hovedpersonen selv synes, at det er sjovt, skal man lade være. Det kan nemt skabe en akavet stemning, og så bliver talen nok husket, men ikke for det gode.

Lær af de bedste – kom til årets konference for taleskrivere

Hvis du vil høre endnu mere om at skrive den gode tale, så kom til årets taleskriverkonference Logograf.

Vi tilbyder også et heldagskursus i taleskrivning – læs om Skriv til øret.