24. juni 2016

Snig de her 10 øvelser ind i din sommerferie, og hold retorikformen ved lige

Jakkesættet er hængt på plads i skabet, autosvaret er sat til på mailen, og bilen er pakket med kufferter og badedyr, klar til at drøne mod sommerhus og sydlige kyster. For de fleste betyder sommerferie grill, is og Tour de France – arbejde nægtet adgang. Men du kan godt snige et par retoriske øvelser ind i dine ferieaktiviteter. Ja, de fleste er allerede fast inventar i ferietilværelsen, så det kræver ikke yderligere anstrengelser. Her får du 10 øvelser til at holde dine retoriske evner skarpe. De er lige til at lave på stranden, ved iskiosken eller på solsengen.

1. Øv dine overbevisningsevner på børnene
“Jeg gider ikke! Hvorfor?!” Du har hørt den før i kampen om badevingerne eller solcremen med ungerne. Brug den daglige udfordring til at øve dine overbevisningsevner. Drop frasen “Fordi jeg siger det”, men find de gode argumenter. Overbevis dem om, hvorfor de skal have badevinger på, selvom de niver, eller hvorfor de skal smøres ind i solcreme, selvom det klistrer. Så er du ikke rusten, når du møder de daglige diskussioner på arbejdet efter ferien.

2. Saml på (ferie)historier
Efter ferien bliver der udvekslet sjove og gode ferieoplevelser med kollegerne over kaffemaskinen. Men historierne er ikke kun forbeholdt den kollegiale snak. De er også vigtige i arbejdssammenhænge. Saml på de gode (ferie)historier, og gem dem – måske får du brug for dem i en fremtidig tale. Måske kan den dårlige stemning under den lange biltur til Italien og løsningen på problemet bruges som sammenligning på en dårlig stemning på kontoret.

3. Træn åndedrættet, når du puster badedyr op
Når du nu er i gang med at puste dig blå i hovedet af utallige badevinger, krokodiller og badebolde, kan du bruge det til at træne dit åndedræt. Gør det helst stående, men gider du ikke rejse dig fra solsengen, kan det også klares siddende ret op. Pust så længe, du overhovedet kan. Mærk, hvordan dine mavemuskler arbejder. Når du ikke kan give det mindste pust, skal du trække vejret ind, så det når helt ned i maven, så maven buler ud. Ja, her kan du altså ikke suge maven ind for at vise sommerkroppen.

4. Leg gæt og grimasser
De lange sommeraftener kan få et humoristisk indspark med en omgang gæt og grimasser – en god mulighed for at øve et levende kropssprog. Smid den stive krop, og øv dig i at bruge din krop til at udtrykke dig. Her har du fri leg til at lave tosserier – og så kan I grine sammen, når du imiterer King Kong. Så er du klar, når du skal holde en tale eller præsentation.

5. Ud med skrivebordsholdningen
Sol og sommerferie byder på en lille gåtur i strandkanten. Men du ser ikke langt ud over vandets horisont, hvis du har taget din skrivebordsholdning med på ferie. Smid den forkrøblede, sammensunkne, duknakkede holdning væk, og ret dig op. Som en anden Pinocchiodukke kan du forestille dig, at der fra toppen af dit hoved bliver hevet i en snor, som løber gennem hele kroppen. Lad kroppen følge snorens træk, rank dig og skyd brystet frem. Med sådan en holdning ser du bedre ud, når du slentrer frem og tilbage i vandkanten og bruner dig i solens UV-stråler. Og husk: Den gode holdning må godt komme med hjem fra ferie.

6. Lav stemmeøvelser udover havet
Mens du står der med tæerne begravet i sandet, kan du også lege lidt med stemmen. Sjældent får vi mulighed for at tale sådan et stort – i det her tilfælde uendeligt – rum op, så øv dig i at tale højere. Udpeg fem punkter som eksempelvis et skib i vandet, nogle strandgæster fjernt derfra eller et fyrtårn på stranden. Brug åndedrættet og artikulationen, og forestil dig, hvordan du når de forskellige punkter med din stemme uden at anstrenge dig eller råbe. Sørg dog for, at du ikke forskrækker børneflokken i vandkanten eller pensionistparret i klapstolene.

7. Brug feriens udstyr som rekvisit
Når du alligevel har fat i badedyrene, kan du bruge dem til flere ting. Vi siger ikke, at du skal stå og puste badedyr op til hele firmaet som en klovn, der laver ballondyr til børnefødselsdagen, men som rekvisit kan de illustrere en pointe. En rekvisit kan gøre dit budskab visuelt og konkret.Kan en punkteret badebold bruges til at vise, hvordan luften er gået ud af virksomheden? Og hvordan den kan pustes op igen?

8. Lær af din ferielæsning
Det er en fast bestanddel i de fleste ferietasker og diverse guides i aviser og magasiner: årets krimi til din ferielæsning. Spænding, mystik og medrivende beskrivelser – krimiforfatterne forstår at spænde handlingen ind i et net, der river læser med. Så sug til dig af bøgernes virkemidler og dramaturgi, og brug det til at krydre din egen historie i din tale eller præsentation.

9. Smalltalk ved iskiosken, poolen eller køen til rutsjebanen
Det kan godt være, at du bliver lidt træt af alle andre strandgæster eller turister, men de kan faktisk bruges til noget: smalltalk. For mange er smalltalk et ligegyldigt tidsfordriv, men det passer ikke. På arbejdet kan du gennem smalltalk skabe kontakt og danne et grundlag for, at du senere kan tale om seriøse og vigtige emner med dine kolleger. Så mens du står i køen, kan du øve dig med de andre gæster: Præsenter dig selv, spørg om råd eller informationer, eller tilbyd din hjælp. Så er du i træning, inden du kommer tilbage på kontoret. Måske møder du endda en potentiel samarbejdspartner eller fremtidig kollega – eller også kan du grine lidt og slå tiden ihjel, når du venter på at blive slynget rundt i “Svend Svingarm” i BonBon-Land.

10. Øv motivationstalen til efter sommerferien
Vi når alle sammen det tidspunkt. Dér, hvor vi må give slip på sol, afslapning og den manglende tidsfornemmelse for at hive jakkesættet og skjorten frem fra skabet igen og bevæge os på arbejde. Og det kalder på et ordentligt læs motivation. Du kan lige så godt være på forkant og øve motivationstalen, mens du har allermest overskud i den varme sol. Talen kan lige så vel være til dig selv som til kollegerne eller medarbejderne – alle har nok brug for et par motiverende ord.