31. marts 2023

Taylor Swifts hemmelige skrivetrick

Drømmer du om at skrive personligt og kreativt? Så er der hjælp at hente i popsangeren Taylor Swifts hemmelige trick til kreativ skrivning.

”Jeg har aldrig talt om det her offentligt før, fordi det egentlig er lidt nørdet. Men jeg har i al hemmelighed fundet på nogle genrekategorier for de sangtekster, jeg skriver. Tre af dem for at være helt præcis. Jeg kalder dem kærligt for…”

Ja, undskyld, men du må altså lige vente lidt med at høre fortsættelsen på Taylor Swifts takketale fra 2022 i anledning af, at hun modtog prisen som årtiets sangskriver.

Først skal vi lige have slået fast, hvorfor en popsanger som Taylor Swift overhovedet optræder på en blog, som ellers handler om retorik?

Det gør hun, fordi retorik i høj grad handler om at lære af de bedste. Og det gælder uanset, om det er Obama, Dronning Margrethe – eller, ja, én af årtiets mest populære sangskrivere. Så når den sidste deler ud af sine ellers tophemmelige skrivetricks, handler det bare om at spidse ører!

Er dine ører spidsede, og er du klar til at tage noter?

Godt.

For her kommer, hvad der muligvis er det bedste tip til at udvikle din personlige skrivestil…

Problemet med den personlige stemme

… Hov, der tog vi vist munden lidt for fuld. Du skal jo selvfølgelig først lige have konteksten for, hvorfor det er sådan et exceptionelt godt skrivetrick, Taylor Swift ligger inde med.

For hvad er det egentlig for et problem, som det her – stadig hemmelige! – skrivetrick løser?

Det er intet mindre end problemet med ”den personlige stemme”.

All ved, hvad den mundtlige stemme dækker over. Men når det kommer til din skriftlige stemme, så er den mere – for nu at formulere det lidt kækt – ubestemmelig.

Du kender sikkert fornemmelsen af at høre en velkendt stemme for dit indre øre, når du læser en skribent eller forfatter, du godt kan lide. Men så kender du sikkert også til, at det kan være ret svært, eller næsten umuligt, faktisk at sætte fingeren på, hvad dén stemme består af.

Er det stilen, der gør det?

Ordvalget?

Skribentens holdning og erfaringer?

Eller simpelthen en blanding af alle de ting?

Det er svært at sige.

Og derfor er det også næsten umuligt at vide, hvad man som skrivende skal stille op, når man får, hvad der nok er det mest udbredte skrivetip indenfor kreativ skrivning og skriftlig kommunikation generelt:

”Find din stemme.”

”Okay… men hvordan?!”

Tænker du måske.

Og du har helt ret.

For det er lige nøjagtig problemet med den personlige stemme.

Terry Wyatt / Getty Image

Løsningen: Taylor Swifts hemmelige skrivetrick

Og… NU kommer endelig skrivetricket, du har ventet på i spænding, og som gerne skulle løse alle de kvaler, du har haft med at finde din personlige stemme – eller din virksomheds ’tone of voice’, for den sags skyld.

Vi giver ordet til Taylor Swift:

”Jeg har aldrig talt om det her offentligt før, fordi det egentlig er lidt nørdet. Men jeg har i al hemmelighed fundet på nogle genrekategorier til mine sange. Tre af dem for at være helt præcis. Jeg kalder dem kærligt for: ”Fjerpens-tekster”, ”Fyldepens-tekster” og “Glittergelpens-tekster”. Jeg ved, at det lyder forvirrende, men jeg vil forsøge at forklare det. Jeg fandt på de her kategorier baseret på hvilket skriveredskab, jeg forestillede mig at have i hånden, da jeg skriblede det ned, billedligt talt. Jeg har faktisk ikke en fjerpen mere. Jeg knækkede den en gang, hvor jeg var sur.”

Fangede du den?

Taylor Swifts hemmelige skrivetrick er, at hun har udtænkt tre forskellige skriveredskaber, som hun forestiller sig at skrive sine sange med.

Personen bag sangene er den samme. Men stilen, tonen, stemningen og helt ned til ordvalget bestemmes af det pågældende skriveredskab.

Det er et genialt skrivetrick, fordi det flytter fokus fra den romantiske forestilling om at lytte efter den personlige røst, som efter sigende skulle gemme sig dybt inden i dig selv, over til det imaginære skriveredskab, du har valgt at skrive med.

Helt intuitivt giver det mening, at man skriver forskelligt, alt efter om man skriver med en poetisk ladet fjerpen, en formel fyldepen eller en festligt glitrende ”glittergelpen”, som i øvrigt er vores favorit her i Rhetor.

Taylor Swift, fjerpen, fyldepen og glitterpen

Taylors tre skriveredskaber

Du er sikkert nysgerrig, så lad os lige tage en kvik gennemgang af hver Taylor Swifts tre skriveredskaber, inden du får at vide, hvordan du bruger tricket i din egen skrivepraksis.

Allerførst fjerpennen:

”Jeg kategoriserer visse af mine sange indenfor fjerpensstilen, hvis ord og vendinger virker lidt forældede. Hvis jeg blev inspireret til at skrive dem af at læse Charlotte Brontë eller af at se en film med digterskjorter og korsetter. Hvis mine sangtekster lyder som et brev skrevet af Emily Dickinsons oldemor, der er ved at sy et blondegardin, så er de skrevet i fjerpensstilen.”

Og så fyldepennen:

”Fyldepensstilen hentyder til sangtekster med en nutidig handling eller referenceramme, men med et poetisk twist. At tage en almindelig talemåde og vende op og ned på meningen. At male et levende billede af en situation – helt ned til malingen, der skaller på dørkarmen og røgelsesstøvet på hylden. At placere sig selv i rummet, hvor det hele finder sted. Kærligheden, tabet, alt. De her sangtekster lyder som bekendelsesbreve, der er for brutale og ærlige til nogensinde at blive sendt.”

Og vi slutter af med det festlige indslag – glittergelpennen:

”Den tredje kategori lever op til sit navn på alle tænkelige måder. Letsindig, ubekymret, hoppende, synkoperet perfekt til rytmen. Glittergelpenstekster er ligeglade med, om du tager dem seriøst, for de tager ikke engang sig selv seriøst. Glittergelpenstekster er som den fulde pige til festen, der fortæller dig, at du ligner en engel ude på badeværelset.”

Det er i sig selv inspirerende at læse Taylor Swifts beskrivelser af sine tre imaginære skriveredskaber.

Men hvordan gør du hende kunsten efter og bruger skrivetricket, når du selv skal skrive?

Kevin Winter/Getty Images

Sådan bruger du skrivetricket i praksis

Nu skal du sætte ord på dine egne imaginære skriveredskaber. Find gerne på tre forskellige, og skriv en kort beskrivelse til hver – gerne i den stil, de symboliserer!

Ved første øjekast kan øvelsen virke en lille smule fjollet – men tro os, når vi siger, at den virker.

Vi har nemlig med stort held brugt den på vores kursister på skrivekurset ’Skriv kreativt’

Som en opvarmning til vores skrivedidaktiske kortspil Stemmerwizzer™, sætter vi nogle gange kursisterne til med inspiration fra Taylor Swift at beskrive de skriveredskaber, som de selv forestiller sig at skrive med i deres arbejde.

Det kommer der altid mange sjove bud ud af.

Vi har haft kursister, der skrev med alt lige fra ”sprittuschen” (korte, slagkraftige sætninger), ”den flerfarvede kuglepen” (finurlig skrivestil), ”Whiteboard-markeren” (overskuelig og pædagogisk), ”fingermaling” (de bløde linjer) – og listen fortsætter.

Det er altså kun fantasien, der sætter grænser, når du skal beskrive dine egne skriveredskaber.

Brug øvelsen til at blive klogere på din personlige skrivestil og de forskellige stilarter, du har til din rådighed, når skriver.

Det hjælper dig til strategisk at beslutte, hvornår du skal skrive med det ene eller det andet, og hvornår tekstens stemmeføring skal skifte. Det er nemlig i skiftene mellem forskellige stilarter, tonearter, at tekster får liv og gnist og gør dem interessante for læseren.

Skal du skyde påskeferien festligt i gang?

Så kan du finde alle Taylor Swifts skriveredskaber som individuelle playlister!

Hent skabelonen: Design dine egne hemmelige skriveredskaber

Hent skabelonen her