29. marts 2019

Fredagsfiguren – Praeteritio

Vi kunne egentligt godt starte med at fortælle dig, at denne uges #fredagsfigur er et snedigt retorisk virkemiddel, der typisk bliver brugt af politikere. Men det vil vi ikke. 

Istedet vil vi fortælle, figuren hedder “praeteritio”, og er en stilfigur, hvor man siger noget ved at sige, man ikke vil sige det. 

Forvirret? Bare hæng på!

En flittig bruger af figuren er USA’s præsident Donald Trump:

“Why would Kim Jong-un insult me by calling me ‘old,’ when I would NEVER call him ‘short and fat?’

Han gør opmærksom på et forhold, ved at sige, han ikke vil sige det. Som man måske kan fornemme, kan det gøres mere eller mindre elegant.  Og vi siger ikke, ovenstående eksempel er uelegant, meeen…

En anden måde at bruge figuren på er, når du vil fremhæve ét eksempel ud af mange gode: “Jeg kunne godt fortælle jer, hvor godt det går med HR-afdelingen, for vores økonomi eller med det nye IT-system. Det vil jeg ikke, men i stedet vil jeg fremhæve vores nyeste projekt: ‘Retorik der rykker’”.

Man kan bruge figuren, hvis man vil fremhæve mange gode ting uden at fremstå som en jubeloptimist. Eller hvis du vil fornærme en Nordkoreansk diktator. 

Psst… figuren var desuden omdrejningspunktet i Lars Løkke Rasmussens nytårstale. Den har vi lavet en analyse af, som du kan læse her.