ebog

E-bog: Derfor lytter de ikke! Tryk her.

Derfor lytter de ikke!

Hent e-bogen ‘Derfor lytter de ikke! – 3 genveje til større gennemslagskraft’

 

Du modtager samtidigt vores nyhedsbrev med tips og tricks. Afmeld dig igen med et klik.

Slide-in Gennemslagskraft
20. april 2021

Videotaler #2 – Byg en bro! Sådan ‘connecter’ du med dit virtuelle publikum

Skrevet af Maria Bachara og Rhetor – rådgivende retorikere

Det tog 8 år at bygge Tower Bridge i London. 16 år tog det at bygge Millau-viaduktens bro i Frankrig, og Storebæltsboren var man 10 år om at bygge. Men den bro, du nu skal bygge, tager ikke mere end et par minutter – det er nemlig broen mellem dig og dit publikum. 

“At bygge bro” er retorik-slang for at skabe en følelsesmæssig forbindelse til dem, du taler til. Small talk er et eksempel på brobygning. Men når du bygger bro i en videotale, skal du være ekstra opmærksom. Det gamle ‘tal om vejret’-trick virker for eksempel ikke. Hvis du starter med at byde velkommen til en grå og regnfuld onsdag, mens solen skinner fra en skyfri himmel dér, hvor det virtuelle publikum befinder sig … ja, så falder broen til jorden. 

Men du kan være helt rolig. Her får du tre broer, der gør afstanden kortere mellem dig og dit virtuelle publikum.

Lad brobygningen begynde!

Vær personlig

Videotaler rummer en oplagt mulighed for at vise en mere personlig og imødekommende side af taleren. Desværre ender nogle videotaler med den præcis modsatte effekt: Taleren står ret op foran en hvid baggrund, kropssproget bliver stift og øjnene stirrer intenst ind i kameraet. 

Prøv i stedet at bløde situationen op: 

  • Forestil dig, at kameraet er en god kollega, som du snakker uformelt med – eller endnu bedre få en god kollega til at stille sig bag ved kameraet og tal til hende i stedet for til kameraet. 
  • Drop den firkantede business-lingo. Selvom dit publikum har hørt om jeres nye indsæt-langt-og-vanskeligt-ord-projekt, er det ikke sikkert, at de kan huske, hvad projektet betyder for dem. Brug det samme sprog, som du ville bruge i frokostpausen. På den måde kan dit publikum let og uden anstrengelser forstå det, du siger.

Tal direkte til dit publikum

“Say my name, say my name,“ sang Destiny’s Child. I videotalen kan du gøre det samme – altså ikke synge, men tale direkte til dit publikum. Det kan du fx gøre ved at nævne specifikke afdelinger eller fremhæve ‘lokale helte’ fra arbejdspladsen. Taler du foran et fysisk publikum, vil det ofte ske naturligt, at publikum føler sig set og hørt, men foran et virtuelt publikum må du gøre en ekstra indsats. I mange virksomheder anvender ledere videotaler, når de skal tale til flere lokationer samtidig. I situationer, hvor man både taler til afdelingen i Odense og Aalborg, er det en god idé at nævne begge afdelinger, så de føler sig inddraget. Hvis du i stedet taler ud fra devisen: “Ingen nævnt, ingen glemt”, så føler alle sig glemt. 

Vær dog sikker på, at dem, du nævner, rent faktisk lytter med!

En af Rhetors medarbejdere engang var med på en Zoom-forbindelse, hvor virksomhedens leder ønskede sin medarbejder Otto tillykke med hans 20 år i firmaet. Med en gavekurv fyldt med vin og chokolade i hånden henvender lederen sig direkte til sit virtuelle publikum i afdelingen i Odense. Hvad lederen ikke vidste var, at Otto slet ikke var på arbejde den dag … Ups! 

Brug fortællinger

En god måde at bygge bro til dit publikum er ved at fortælle historier. Den menneskelige hjerne er kodet til at elske historier, og succesfulde ledere er ofte også gode historiefortællere. 

Det virker måske underligt at skrive en fortælling ind i sin tale, når man sidder og forbereder sig.  “Jeg er jo ikke forfatter,” tænker nogle måske, men faktisk fortæller vi hinanden historier hele tiden. Anekdoter, eksempler og personlige erfaringer er alle eksempler på små fortællinger.

Du kan fx fortælle en personlig historie: “På vej til arbejde sagde min søn …”, eller du kan fortælle en fælles historie for arbejdspladsen: “Da vi først startede denne virksomhed, sad vi jo nede i Peters kælder …“ Historier vækker følelser, skaber billeder og er ofte inspirerende – kvaliteter som løfter din videotale. 

Det virtuelle kropssprog

Nu har du fået nogle redskaber, som du kan bruge i din relationsopbygning, når du skal holde videotale. Og vi lover dig, at din brobygning vil gøre en forskel for den oplevede afstand, der er mellem dig og dit virtuelle publikum. 

Vil du vide, hvordan du bruger dit kropsprog i videotalen, kan du læse mere her: Videotaler – Styrk dit virtuelle kropssprog.

Opgrader din kommunikation med retoriske værktøjer 

Brobygning er et af de retoriske værktøjer, du bliver præsenteret for på kurset ‘Den retoriske værktøjskasse’. Her lærer du, hvordan du formulerer klare budskaber, appellerer til både forstand og følelser samt skaber billeder i dine tilhørers hoveder.