Videotaler #1 – 3 grunde til at bruge videotaler
Skrevet af Maria Bachara og Rhetor – rådgivende retorikere
Hvorfor bruge videotaler?
Hvor end du kigger hen, er videotaler på fremmarch.
I jobsøgningsverden erstatter videotaler i stigende grad den traditionelle papiransøgning. Hvorfor? Fordi videotalen giver et mere personligt og helstøbt billede af ansøgeren.
I virksomheder anvendes videotaler i stor stil til nyhedsbreve, i topchefens månedlige beretning til medarbejderne, som indhold til intranettet og SoMe – eller som digitalt julekort. Videotalen kan også holdes live, fx i form af et online infomøde, hvor SEO’en taler til alle virksomhedens medarbejdere.
Videotaler er populære, fordi de tilbyder en unik mulighed for at sætte ansigt på jeres organisation. En videotale kan samle folk om en fælles sag, og skrues talen rigtig sammen, kan den både være personlig, overraskende, morsom og inspirerende. Samtidigt gør videotalen det muligt at kommunikere til rigtig mange mennesker på én gang.
For nogle kan det dog føles som et stort spring at stille sig selv (eller sin chef) foran kameraet. Men hvis du vover at kaste dig over udfordringen, kan videotalen blive et fantastisk element i jeres kommunikationsindsats.
Denne artikel gør dig klogere på, hvad videotalen kan som kommunikationsværktøj, og hvorfor du bør tage springet og lave dine egne videoer. Nederst finder du links til de næste artikler i serien.
Ready, set, action!
3 grunde til at bruge videotaler
- Videotalen sætter krop og ansigt på afsenderen. Sammenlignet med mailen, podcasten eller det teksttunge opslag på Facebook kan man med videotalen sætte ansigt på den, der taler. Du får derfor muligheden for at anvende din stemme og din krop til at understøtte dit budskab.
- Videotalen skaber opmærksomhed. Forskning viser, at video øger opmærksomheden, understøtter læring og huskes bedre. Det skyldes, at din hjerne processerer visuelt indhold langt hurtigere, end den kan nå at fortolke en tekst. Du kan derfor bruge videotalen, når du vil blive set af mange og huskes af flere.
- Videotalen er fleksibel. Videotalen kan bruges på mange forskellige medier såsom Facebook, LinkedIn og YouTube, men den kan også sendes ud med mails eller deles på virksomheders interne fora. Og så kan videotalen filmes forud for sin situation. Det er det, der er sker, når man med sine tømmermænd tænder tv’et d. 1. januar for at se statsministerens nytårstale. Alt imens vi ser hende strålende klart i flimmerkassen, sidder hun til nytårstaffel i Riddersalen – talen er nemlig optaget på forhånd.
Fra lunkne videoer til inspirerende pep-talks
Som med alle andre kommunikationsmidler kan man være mere eller mindre heldig med sine videotaler. Uden den rigtige forberedelse kan det hurtigt ende lidt kikset, når chefen placeres foran et kamera. Teknikken kan drille, kropssproget bliver stift og stemmen får en mekanisk rytme.
Men det bør ikke stoppe dig. Videotalen kan nemlig blive et fantastisk kommunikationsmiddel, hvis du giver den en chance. Se for eksempel her, hvordan topchefen for Marriott International, Arne Sorensen, holder en både sympatisk og stærk tale ved coronakrisens start sidste år.
Talen giver medarbejderne en følelse af nærvær og sammenhold, som en tekst ville have svært ved at efterligne.
Sådan kommer du igang med videotaler
Rhetor har skrevet tre artikler, som hjælper dig i gang med din første videotale. Det koster dig kun tre klik at blive klogere.
- Byg en bro! Sådan ‘connecter’ du med dit virtuelle publikum
- Kropumulig! Styrk dit virtuelle kropssprog
- 7 råd til vidunderlige videotaler
Styrk din personlige fremtræden
Vil du have indsigt i, hvordan du bruger din krop og din stemme til at overbevise andre – både foran et kamera og ‘IRL’ – så læs, hvordan vi kan hjælpe dig med at styrke dig personlige performance. Du får en hands-on indføring i “dos and don’ts”, samt et katalog af praktiske, fysiske øvelser, som er lige til at tage med dig og bruge.